Ptice kot hišni ljubljenčki

Za hišne ljubljenčke se pogosto odločimo predvsem zaradi otrok. Po drugi strani pa zagotovo poznate pare brez otrok, ki doma prav tako gostijo vsaj eno malo žival. Pri izbiri ustrezne vrste se nemalokrat pojavijo različna vprašanja. Ko nam končno uspe odgovoriti na vsa, je izbira najprimernejšega hišnega ljubljenčka veliko lažja.

Ljudje se najpogosteje odločamo za pse in mačke, neredko pa tudi za ptice. Za otroke vseh starosti so najbolj dobrodošli papagaji ter kanarčki. Takšni hišni ljubljenčki so precej poceni in v resnici ne potrebujejo prav posebne nege. Po drugi strani pa otrok ptice ne more kar tako božati s prstki. Prav tako je treba malčkom pojasniti, da papige niso govoreče igrače.

Eksotične ptice

Pri nas po domovih najpogosteje lahko srečujete papige oziroma papagaje, skobčevke. Po drugi strani so zaželene tudi prav posebne eksotične ptice, vendar te zahtevajo prav posebno vrsto prehrane, prav tako tudi dosledno ravnanje ter nego. Papige lahko živijo od 40 do 100 let. To je zlasti odvisno od vrste ptice.

Nekateri pa menijo, da ptice kot hišni ljubljenčki niso ravno najbolj dobrodošla izbira za otroke, saj se jih prehitro naveličajo, ker z njimi nimajo kaj dosti početi. Kletko je potrebno očistiti vsak dan. Če je ‘lastnik’ ptice otrok in če je ta dovolj star, naj takšno delo opravlja kar sam. S tem ga navajamo na odgovornost.

Oprema za ptice

Če si za hišnega ljubljenčka torej želite imeti ptico, boste nujno potrebovali primerno zasnovano kletko, igralo ter ustrezno hrano. Oprema za ptice vas ne bo veliko stala, takšni pripomočki so vam na voljo v vseh prodajalnah za male živali. Najugodnejša ponudba opreme za ptice vam je na voljo v spletni prodajalni, kjer si ne nazadnje lahko kupite tudi ptico izbrane vrste.

Najpomembneje pa je, da boste za izbrano ptico ustrezno skrbeli. V času počitnic ptico lahko skupaj s kletko in hrano nesete k prijaznim sosedom, ki bodo dobro poskrbeli zanjo.