Je vitamin D3 za otroke primeren dodatek?

Pediatri vitamin D3 za otroke priporočajo že od rojstva dalje. Že takoj po rojstvu novorojenčku dajo kapljice tega vitamina, ki pomembno vpliva na njih – predvsem je pomemben za kosti in njihovo rast. Najsodobnejše smernice pa omenjenega vitamina ne predpisujejo le novorojenčkom, ampak se čas njegovega jemanja vedno bolj podaljšuje – raziskovalci namreč ugotavljajo, da je še veliko bolj pomemben, kot so mislili poprej. Vpliva na rast, razvoj, kosti, imunski sistem in še na marsikaj, poleg tega pa preprečuje nastanek nekaterih bolezni.

Številni pozitivni učinki

vitamin d3 za otroka
Vitamin D3 za otroke, 150ml (Holistic.si)

Danes o vitaminih vemo veliko več kot nekoč, še vedno pa ne vemo vsega. Raziskovalci se nenehno trudijo razkriti povezave med pomanjkanjem določenih vitaminov in možnostmi za nastanek določenih bolezni, večjo odpornostjo ali drugimi učinki na naše telo. Zanimivo je recimo, da so ugotovili, da vitamin D3 za otroke ni pomemben le v času njihove rasti in razvoja, ampak tudi kasneje v življenju. Še več: pomanjkanje tega vitamina v otroški dobi naj bi imelo posledice celo v starosti, kjer se kaže kot večja možnost za težave z osteoporozo in z nekaterimi kroničnimi boleznimi, kot je recimo Alzheimerjeva bolezen. Tako lahko rečemo, da ima omenjeni vitamin zagotovo številne pozitivne učinke, čeprav seveda vsi še niso do potankosti raziskani.

Vitamin D3 za otroke

Prehranski dodatki, ki se jih odločimo jemati, morajo biti varni in kakovostni. Predvsem pa moramo vedeti, kaj je v njih (kakšne so njihove sestavine) in kakšni so njihovi učinki. To je pomembno tako pri dodatkih za odrasle kot za otroke, pri čemer pa je pri otrocih še toliko bolj pomembno, da poiščemo prehranski dodatek, ki je primeren zanje – glede na to, koliko so stari, in glede na to, zaradi kakšnega vzroka se sploh odločimo za jemanje določenega pripravka. Pred začetkom jemanja se je tako pametno posvetovati tudi z otrokovim pediatrom, ki vam bo znal razložiti vse o vitaminu D3, o tem, kateri dodatki so primerni za vašega otroka, kako naj jih jemlje in kakšno količino.