Kamnite stopnice – kakšen kamen izbrati?

Kamnite stopnice so lahko narejene iz različnih vrst kamna. Pri tem je treba upoštevati predvsem to, ali gre za zunanje ali notranje stopnišče. Materiali, ki jih uporabljamo zunaj, morajo biti namreč veliko bolj odporni in morajo dobro prenašati tudi zunanje dejavnike. Zato je treba izbrati kamen, ki je bolj trpežen. Po drugi strani pa tudi v notranjosti želimo, da bi stopnišče čim dalj časa ostalo lepo, za kar poskrbi odporen material z dolgo življenjsko dobo. Naravni kamen je zagotovo tak material, ki poskrbi za trajno lepoto.

kamnite stopnice
https://kamen-mojster.si/granitne-stopnice/

Zakaj se odločiti za kamnite stopnice?

Stopnišče lahko obložimo z različnimi materiali. Lahko gre za ploščice, les, kamen ali kaj drugega. Vsak od teh materialov ima specifične lastnosti, ki ne vplivajo le na videz, ampak tudi na funkcionalnost. Pred samo izbiro materiala je zato treba razmisliti, kako odporen je določen material, ali drsi, ali se na njem hitro poznajo različne poškodbe in madeži, kako se ga čisti in vzdržuje in podobno. Prav tako je pomembno tudi, kakšna je njegova življenjska doba.

Naravni kamen je z vseh naštetih vidikov zelo dobra izbira, saj je:

  • edinstvenega videza,
  • na voljo v številnih vzorcih,
  • lahko obdelan tako, da ne drsi,
  • zelo odporen na poškodbe,
  • enostaven za čiščenje in vzdrževanje,
  • trajen material z zelo dolgo življenjsko dobo.

Pri tem je pomembno le, da izberete ustrezen kamen glede na vaše zahteve ter da je ta tudi pravilno položen. Zaradi tega je zelo pomembno najti izkušenega kamnoseka, ki bo kar se da najbolje poskrbel za to.

Zunanje granitne stopnice

Granit, marmor ali kakšen drug kamen

Marmor krasi marsikateri dom, saj velja za prestižen material. Iz njega so lahko izdelane ne le kamnite stopnice, ampak tudi okenske police in drugi detajli. V zadnjih letih pa marmor vedno bolj nadomešča granit, ki je prav tako na voljo v številnih vzorcih in barvah. Granit je primeren tako za zunanje kot notranje kamnite stopnice. Gre za zelo trden kamen, ki se dobro obnese pri uporabi, je funkcionalen in omogoča enostavno čiščenje.