B kompleks – ga imate dovolj?

To, da se včasih počutimo, kot da imamo energije na pretek, spet drugič pa je ne zberemo dovolj niti za najlažje obveznosti, je popolnoma normalno. Če pa smo dalj časa nenehno utrujeni in nam prav vsak dan primanjkuje energije, potem je to morda vzrok za to B kompleks oziroma njegovo pomanjkanje. Kako vedeti, ali imate tega vitamina dovolj? Odgovorite na spodnja vprašanja!

Vprašalnik o tem, ali vam manjka B kompleks

B kompleks, 250ml (Holistic.si)
B komplex, 250ml (Holistic.si)

Ste pogosto utrujeni? Se vsak dan zbudite popolnoma brez energije? Težko vstanete iz postelje? Imate težave s spopadanjem z vsakodnevnimi obveznostmi? Ste zelo izčrpani, pri čemer se izčrpanost stopnjuje? Kljub počitku občutite, da nimate prave energije? Če ste na večino naštetih vprašanj odgovorili z DA, obstaja velika verjetnost, da vam manjka kakšen vitamin iz skupine B oziroma tako imenovan B kompleks. V to skupino namreč sodijo:

  • B1 ali tiamin
  • B2 ali riboflavin
  • B3 ali niacin
  • B5 ali pantotenska kislina
  • B6 ali piridoksin
  • B7 ali biotin
  • B9 ali folat
  • B12 ali kobalamin

Vsak od njih ima svojo funkcijo oziroma opravlja celo več funkcij. Poleg tega pa delujejo tudi vzajemno z drugimi vitamini iz skupine B. Zaradi tega je pomembno, da imamo prav vseh naštetih vitaminov v našem telesu na zalogi dovolj.

Izberite ustrezno prehransko dopolnilo zase

V primeru, da sumite na to, da vam manjkajo vitamini iz skupine B in razmišljate, da bi posegli po prehranskem dodatku, ki jih vsebuje, vsekakor ni dovolj, da izberete le prehranski dodatek, ki vsebuje le enega od teh vitaminov. Veliko pametneje je jemati B kompleks, ki vsebuje vse naštete vitamine in ki bo poskrbel za to, da boste dobili zadostno količino vseh.

Pomembna je tudi ustrezna prehrana

Prav tako pa lahko za zadostno količino te skupine vitaminov poskrbite tudi z ustrezno prehrano. Zaradi tega je vsekakor pomembno, kaj jeste, s čim se prehranjujete. Od tega je namreč odvisno tako naše počutje kot zdravje. Ne pravijo namreč zaman, da se prav v hrani skriva energija.