Domači kruh

Tako prijetnega vonja, mehak, ob strani hrustljav, zelo okusen. Domači kruh. Kako ga pripravljate pri vas? Raje dodate v prahu kvas ali svežega? Katero moko uporabite, morda mešate med različnimi? Uporabite vodo ali mleko? Mogoče še dodate kakšna semena ali pa ga obogatite s čebulo ali drugimi dobrotami?

Vse to so možnosti in verjetno jih je še veliko več s katerimi naredimo pravi dišeči kruh. Če imamo čas in seveda tudi voljo, bi se verjetno raje lotili kar priprave domačega kruha, kakor da bi se odpravili v prvo pekarno ponj. Sicer so seveda tudi izjeme in tisti, ki so mnenja, da jim kuha ne gre od rok, sploh kruh, pa vendar veliko nas raje ugrizne v pravi domač kruh, kakor kupljenega. To seveda ne pomeni, da kupljen ni dober in odličnega okusa, je pa na čase seveda dobrodošel prav domač. Sploh k določeni hrani se najbolje prilega prav doma narejen.

Na spletu je ogromno različnih receptov, po katerih lahko pripravimo odličen kruh. Lahko dodajamo sestavine, odvzemamo, prilagajamo. Običajno iščemo nekaj enostavnega, preprostega, mogoče pa smo gurman in raje preizkusimo nekaj novega? Ne glede na okus in zahteve ter pričakovanja, so na spletu recepti, ki bodo vsekakor ustrezali našim potrebam. Domači kruh so pripravljale že naše prababice, babice, matere in to počnemo še danes.

Pravzaprav ta tradicija sega globoko v našo preteklost. Res pa je, da danes imamo na voljo tudi sestavine, katerih nekoč niso poznali in tako imamo morda več možnosti, da doma pripravimo prav poseben kruh, zaradi katerega ne bo dišalo samo naše stanovanje, pač pa nam bodo hvaležne tudi naše brbončice. Pri kruhu smo lahko zelo izbirčni in se odločimo za belega, temnega, pirinega, krompirjevega, koruznega, ipd. Mogoče pa mešanega.

Morda bi dodali še kakšna semena ali kaj drugega. Seveda lahko, kajti pri kruhu lahko resnično preizkušamo veliko različnih kombinacij in prav je, da med vsemi najdemo takšno, ki popolnoma ustreza našim željam.