Zakaj kolagen?

Med vrsto različnih prehranskih dopolnil, so nekatera vsekakor bolj priljubljena in tudi rabljena ter poznana. Mednje sodi tudi kolagen, ki se je izkazal za zelo blagodejno sredstvo, predvsem kot pomoč pri ohranjanju mladostnega videza. Res pa je, da je odvisno tudi, kaj želimo doseči in na katerem področju telesnega ali duševnega zdravja.

Če govorimo o kolagenu, nam običajno najprej na misel pride mladosten videz, sijoča koža, zdravi lasje in nohti, ipd. Pomemben pa je tudi pri doseganju odličnih rezultatov pri imunskem delovanju, zdravju sklepov, prebave, ipd. Vsekakor pa je pomembno tudi vedeti, da obstajajo različni tipi kolagena in vsak od teh ima svojo funkcijo in nalogo. V našem telesu je kar 28 različnih vrst kolagena, vendar pa med 80 in 90 odstotkov kolagena tvorijo tipi I, II in III.

Če posplošimo in govorimo o pozitivnih učinkih kolagena, bomo vsekakor omenili mladosten videz, zdrave in obnovljene lase, krepitev kosti, izboljšanje mobilnosti sklepov. Pomaga tudi pri boljšem prebavnem procesu, hkrati pa spodbuja izgubo teže in podpira zdravo delovanje srca. Ugotavljamo, da ima kolagen resnično ogromno pozitivnih učinkov na naše telo, kar seveda posledično tudi odlično vpliva na naše počutje in s tem duševno zdravje. Naše telo sicer proizvaja kolagen, pa vendar ga začnemo izgubljati že kmalu po 20em letu starosti in smo tako primorani ga nadomestiti. To najbolje storimo prav s prehranskim dopolnilom kolagena.

Pomanjkanje tega pa se hitro začne kazati in sicer predvsem pri upadanju zdravja las, nohtov, tvoriti se začnejo gubice, ipd. Sicer na določene spremembe žal nimamo vpliva, pa vendar jih lahko močno omilimo. In, če telesu nudimo podporo za to, da mu pomagamo pri proizvodnji kolagena, se bo to tudi v relativno kratkem času pokazalo. Vsak od nas se spopada z različnimi tegobami in različnimi telesnimi spremembami. Seveda poskušamo slabše spremembe omiliti ali celo odpraviti. Velikokrat niti ni potrebno storiti veliko in je dovolj lahko le to, da telesu ponudimo manjkajoče z raznimi prehranskimi dopolnili.