Pšenična trava

Pšenična trava je še eno izmed tistih superživil, ki uspevajo tudi v našem prostoru in je zato tudi pogosto lokalnega porekla. Pšenične trave nikar ne zamenjajte z ječmenovo travo, čeprav sta obe bogati s klorofilom, izjemno vsestranski in lokalnega porekla.

Poleg alg vsebuje prav pšenična trava največ klorofila. Klorofil je nepogrešljiv pri celjenju tkiv, pomaga pri krvavečih dlesnih in paradentozi, zelo pomaga tudi pri razstrupljanju telesa in urejanju prebave, saj blagodejno učinkuje na delovanje debelega črevesa. Prav zaradi tega je pšenična trava nepogrešljiv dodatek ob zdravi prehrani, vendar ne samo v kurativne namene, njeno uživanje je priporočeno tudi kot preventiva.

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vlaknin, različnih vitaminov in mineralov ter že omenjenega klorofila, bo pšenična trava krepila vaš imunski sistem in iz telesa bo odpravila toksine, ki so običajno glavni povod za nastanek različnih bolezni. Njene učinke potrjuje tudi vrsta različnih raziskav, ki med drugim kažejo, da pšenična trava celo preprečuje nastanke rakastih tvorb, proizvaja lastni hormon, zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze in znižuje povišan holesterol v krvi.

Pšenična trava v prahu ali sveža?

Sveže je gotovo najboljše, a običajno ima krajši rok trajanja, poleg tega pa je gojenje pšenične trave relativno zahtevno. Sveža pšenična trava ima večjo encimsko aktivnost kot posušena, vendar ima slednja večjo hranilno vrednost (nenazadnje gre za »koncentrat) in daljši rok trajanja, veliko bolj preprosta je tudi za uporabo, saj si zvrhano čajno žličko pšenične trave lahko čisto mimogrede zmešamo v sadno-zelenjavni smuti ali čaj. Ko kupujete pšenično travo v prahu, kupite samo tako, ki je visoko kakovostna, brez dodanih snovi za podaljšanje roka uporabnosti in je sušena na nizki temperaturi, saj se samo tako ohranijo vse bistvene hranilne snovi.

Razlike med ječmenovo in pšenično travo

Obe sta za telo zelo hranilni in zdravilni, zato niti z eno niti z drugo ne morete zgrešiti. Pšenična trava je bolj bogata s klorofilom, železom in vitamini, medtem ko ima ječmenova trava večjo vsebnost rudnin in mineralov. Obe imata širok spekter pozitivnih učinkov, tako da če se odločite za kombinacijo uživanje ene in druge vam bo vaš organizem več kot hvaležen!

psenicna trava